Grootmoeders tips in slaap te vallen

In slaap vallen grootmoeders recept

Niks is zo vervelend als niet in slaap kunnen komen. Je hoofd loopt over van gedachten en dingen die nog moeten gebeuren zodat je geen rust kunt vinden. Vaak is het frustrerend en irritant. Door de irritatie kun je vaak nog minder makkelijk in slaap komen. Dat terwijl slapen juist ontzettend belangrijk is voor iedereen. Je verwerkt er je gebeurtenissen mee en je kunt beter functioneren na een goede nachtrust. Voordat je gelijk naar de slaappillen grijpt, probeer dan één van deze tips eens uit. In het verleden en in het heden is regelmatig bewezen dat het helpt en voor je lichaam is het beter als je de chemische stoffen er nog een tijdje uit houdt.

Melatonine

Het belangrijkste stofje bij het in slaap vallen is melatonine. Dit stofje wordt geproduceerd door de epifyse, in de volksmond ook wel pijnappelklier genoemd. Het is een klein kliertje wat zich onderaan je hersenen bevindt en wat vele stoffen produceert. Melatonine is één van deze stoffen. Deze stof wordt gevormd uit serotonine en afgegeven aan de hersenen wanneer de lichtintensiteit minder wordt. Dat houdt dus concreet in dat, wanneer het donker wordt, er meer melatonine aan je bloed afgegeven wordt, dan wanneer het licht is. Dit is handig wanneer je ’s nachts wilt slapen. Melatonine zendt een signaal naar je hersenen, waarna je hersenen een signaal naar je lichaam sturen en je in slaap valt.

Rust

Stress zorgt voor een verminderde productie van melanine. Hierdoor kun je minder goed in slaap komen. Probeer voordat je gaat slapen, rustig op de bank te zitten, een boek te lezen en iets warms te drinken. Van warme dranken wordt je warm van binnen. Vaak wordt gesproken van een beker warme melk. In warme melk zit namelijk de stof tryptofaan. Van deze stof wordt serotonine gemaakt en uit deze serotonine wordt vervolgens melatonine gemaakt. Hierdoor wordt je slaperig. Deze methode werkt optimaal, wanneer je jezelf rustig maakt. Ga dus lekker op de bank zitten met een warme beker melk en denk even helemaal nergens aan.

Ontspannen in bed

Wanneer je in bed ligt en merkt dat je niet in slaap kunt komen, probeer dan je lichaam onderdeel voor onderdeel te ontspannen. Ga op je rug liggen met je ogen dicht en begin bij je voeten. Zorg dat alle spieren in je voeten volledig ontspannen zijn en ga dan pas verder met je benen. Het lijkt makkelijk om alles te ontspannen, maar je zult merken dat er vaak toch nog het één en ander vast blijft zitten. Concentreer je volledig op dat deel van je lichaam waar dat je mee bezig bent, alleen maar voelen welke spieren ontspannen zijn en welke niet. Vaak val je in slaap voordat je over de helft bent.

Vast patroon

Maak voor jezelf een vast patroon voordat je gaat slapen. Kies bijvoorbeeld voor een warme douche of een warm bad. Trek warme kleren aan en ga op de bank zitten relaxen. Wanneer je ’s avonds echt nog wat anders moet doen, probeer dit dan iedere avond in dezelfde volgorde af te werken. Je lichaam raakt eraan gewend dat je nog even op bent, maar zoek altijd de ontspanning op voordat je je naar je bed gaat. Deze ontspanning zorgt er namelijk niet alleen voor dat je makkelijker in slaap kunt komen, het zorgt er ook voor dat je rustiger slaapt en meer uitgerust bent de volgende ochtend.