Baby dekbed

Dekbed voor baby

Bij sommige winkels zijn baby dekbedden te koop. Allereerst moeten wij u erop wijzen dat een baby dekbed wordt afgeraden totdat een kindje de leeftijd van twee jaar heeft bereikt. De reden hiervoor is simpel: Tot twee jaar worden dekbedden bij kinderen afgeraden in verband met een vergrote kans op wiegendood. Deze kans is zeker tot aan de eerste verjaardag groot.
Kinderen tot twee jaar kunt u laten slapen in een slaapzak, wat hetzelfde effect heeft als een baby dekbed (zie hieronder) of een laken en een katoenen deken.
Na twee jaar kunt u een babydekbed kopen. U kunt een babydekbed kopen voor een ledikant of voor een peuterbed of een normaal bed.

Uw eerste babydekbed kopen

Wilt u uw eerste babydekbed kopen? Laat u dan goed informeren bij diverse winkels. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee uw baby dekbed gevuld is. Houdt u ook rekening met een dekbedovertrekje? Vooral dekbedovertrekken met een instopstrook aan de achterkant zijn bij kinderen extra handig!
Naast een dekbed is op tweejarige leeftijd het moment aangebroken dat uw kind zijn of haar eerste hoofdkussen krijgt. Zorg voor een kussen wat goed ondersteunt, niet al te hoog is (uw kind heeft een veel kortere nek) en natuurlijk over het algemeen niet al te breed. Gebruikt u nog een ledikant? Dan kan u overwegen om een iets kleiner kussen te gebruiken. Sierkussens zijn niet geschikt als hoofdkussen.
U kunt uw baby dekbed op diverse locaties kopen, naast babyspeciaalzaken als Prenatal, ziet u baby dekbedden ook regelmatig bij woonwarenhuizen (denk aan IKEA, Leen Bakker en Kwantum). Echter, babydekbedden staan ook vaak in folders van andere winkels. Houdt deze dus goed in de gaten. Het is aan te raden om uw baby dekbed voor het eerste gebruik te wassen, evenals de dekbedovertrekken die u gaat gebruiken.

Slaapzak in plaats van babydekbed

Tot de leeftijd van twee jaar kan u uw kindje in een slaapzak laten slapen als u dat prettig vindt. Met als grote voordeel: Kinderen kunnen een slaapzak niet weg trappen en zo blijven ze altijd warm. Slaapzakken zijn verkrijgbaar in diverse maten, kleuren en modellen. Zomerslaapzakken, winterslaapzakken of slaapzakken die het hele jaar doorkunnen. Bekende merken zijn: Puck a baby en Combi Sleeper.

Deken met laken in plaats van baby dekbed

Vooral als uw baby net geboren is, wordt het gebruik van een lakentje en een katoenen deken aangeraden. Veelal worden deze verkocht voor wiegen en ledikanten. Let hier dus goed op als u deze koopt. Het lakentje legt u onder de deken, zodat het lekker zacht is en de deken zorgt voor heerlijke warmte of ventileert juist zweet. Maak uw babybedje altijd kort op, zodat de kans dat uw baby onder het dekentje verdwijnt zo klein mogelijk is.

Wennen aan een baby dekbed

Als uw kindje gewend is aan een slaapzak of dunne deken, dan zal hij of zij waarschijnlijk even moeten wennen aan een baby dekbed. Ga daarom, voordat u zelf naar bed gaat ’s avonds, even kijken of uw kindje nog wel lekker warm ligt en of zijn of haar hoofdje nog wel op het kussen ligt.