De functie van een hoofdkussen is dat het niet alleen het hoofd, maar ook de nek goed ondersteund. Daarmee wordt de wervelkolom gecorrigeerd en ontlast, zodat je je beter kunt ontspannen. Je rust op die manier beter uit en hoofdpijn en spierpijn kunnen zo voorkomen worden.

Aanschaf van een hoofdkussen

Vaak wordt het belang van een goed hoofdkussen onderschat. Aan een matras en een bedbodem wordt over het algemeen veel aandacht besteed. Maar bij de aanschaf van een hoofdkussen laat die aandacht nog wel eens te wensen over.

Maar als je bedenkt dat je hoofd en nek samen half zo lang zijn als je rug, betekent dat dat het bovenlichaam voor 33% wordt ondersteund door het hoofdkussen. Het hoofdkussen heeft dus een behoorlijk belangrijke taak.

Probeer bij het aanschaffen van een hoofdkussen verschillende exemplaren uit. Zorg ervoor dat je op dat moment goed uitgerust bent, want als je dat niet bent liggen alle kussens heerlijk. Verander enkele malen van slaaphouding en beoordeel of dat al dan niet gemakkelijk gaat. Je kunt ook vragen of je enkele kussens een paar dagen thuis mag uitproberen.

Veel verschillende soorten hoofdkussens

Er zijn veel verschillende soorten hoofdkussens qua vorm en qua vulling. Welk hoofdkussen wordt gekozen hangt af van persoonlijke voorkeur, maar ook van slaaphouding, mate van transpiratie en of je bijvoorbeeld extra steun in de nek nodig hebt.

Iemand die vaak van slaaphouding verandert, zal een voorkeur voor een vormbaar hoofdkussen (bijvoorbeeld met een vulling van dons) hebben. Door het te vormen kun je een kussen voor de meeste slaaphoudingen geschikt maken.

Als je graag in bed leest of televisie kijkt is het prettiger als je hoofd iets hoger ligt. De voorkeur zal dan uitgaan naar een hoger en wat harder hoofdkussen.

Mensen die voornamelijk op hun buik slapen zullen niet gauw kiezen voor een donzen of veren kussen. Het hoofd zakt weg in een dergelijk kussen, hetgeen het ademhalen zal bemoeilijken. Voor een buikslaper zal een laag kussen het meest prettig zijn.

Iemand die extra steun in de nek nodig heeft kan het beste kiezen voor een kussen waaraan ter hoogte van de nek een verbreding zit; een nekrol.

De diverse vullingen met hun eigenschappen

  • DONS EN VEREN:
  • hebben beide een hoge vormbaarheid, wat ideaal is als je veel van slaaphouding verandert
  • het kussen is vaak gemakkelijk op te vouwen
  • de hoeveelheid vulling is niet eenvoudig aan te passen aan de persoonlijke voorkeur
    het kussen is niet gemakkelijk te reinigen.

SYNTHETISCHE VULLING:

  • eenvoudig te reinigen
  • er zijn veel vormen en contouren mogelijk
  • vaak is het mogelijk de vorm en hoogte aan te passen aan de individuele voorkeur door bij te vullen of vulling te verminderen
  • de vormbaarheid van de vulling is niet erg groot, doordat de vulling veel gladder is dan bijvoorbeeld dons of veren

TRAAGSCHUIM

  • vormt zich naar het lichaam en neemt de warmte van het lichaam aan. De vulling past zich dus aan het individu aan
  • als je veel transpireert geeft dit materiaal een hoge vochtontwikkeling. Dat voelt niet prettig aan; het kussen wordt klam
  • wisselen van slaaphouding is lastiger op traagschuim, doordat het de vorm van je lichaam heeft aangenomen. Eigenlijk zou je iedere keer als je je omdraait, het kussen even moeten opschudden.

Levensduur

Een hoofdkussen is aan vervanging toe als de vulling begint te slinken en de veerkracht afneemt. Het kussen kan muf gaan ruiken doordat het veel transpiratievocht heeft moeten verwerken. Vanwege hygiëne is het dan ook aan vervanging toe.
Gemiddeld houdt een hoofdkussen zo’n drie tot vijf jaar voldoende veerkracht. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en van de mate van gebruik. Uit hygiënisch oogpunt wordt geadviseerd een kussen na maximaal vijf jaar te vervangen.

Onderhoud

In principe kan elk kussen worden gereinigd, als daarbij de aanwijzingen op het reinigingslabel in acht worden genomen. De vulling van een kussen heeft echter wel te lijden van een reinigingsbeurt, zowel bij hand- en/of machine was als bij chemisch reinigen. Elk vulmateriaal slinkt namelijk als het aan hoge temperaturen wordt bloot gesteld. Het is verstandig om behalve het gewone kussensloop een extra molton sloop te gebruiken en deze bij elke bed verschoning te wassen. Daarnaast is het belangrijk het kussen regelmatig op te schudden en te laten luchten. Dat garandeert een langere levensduur voor het hoofdkussen.