Weet uw wat een molton is? Een molton is een dik katoenen of wollen weefsel dat lekker zacht aanvoelt, doordat de stof aan één of aan beide zijden geruwd is. Het woord “molton” is afgeleid van het Latijnse woord “mollis”, wat zacht betekent.

Functie van een molton

Een molton dient ter bescherming van hetgeen waar het overheen gelegd is. Daarnaast zorgt een molton door zijn vochtopnemend vermogen voor bevordering van de hygiëne.

Toepassingen

TAFEL

In de horeca, maar ook wel gewoon thuis, wordt onder het tafellaken vaak een molton gelegd. De functie van de molton is dan vooral bescherming van het tafelblad. Scherpe voorwerpen kunnen zo niet zo snel het tafelblad beschadigen en wanneer er een kop koffie omgestoten wordt, zal door de molton een groot deel van het vocht worden opgenomen.
Verder zorgt de molton onder het tafellaken ervoor dat geluid wordt gedempt en dat het tafellaken niet verschuift.

HOOFDKUSSEN

Door een moltonhoes om een hoofdkussen te doen voordat je het gewone kussensloop er omheen doet, gaat het kussen veel langer mee. Vooral ’s nachts verlies je door transpiratie vrij veel vocht rondom je hoofd en hals, wat in de tijk en in de vulling van het kussen verdwijnt. Dat kan er toe leiden dat je kussen klam aanvoelt, wat niet prettig is. Een moltonsloop kan dit transpiratievocht opvangen. Het kussen voelt daardoor aangenamer en het is ook veel hygiënischer, omdat de molton regelmatig gewassen kan worden.

MATRAS

Een molton over het matras (in de vorm van een deken of een hoeslaken) beschermt het matras tegen slijtage en het bevordert hygiëne. Door het vochtopnemend vermogen van de molton komt er minder lichaamsvocht (en zouten) in het matras terecht. Daardoor worden vlekken in de tijk en extra slijtage van het matras voorkomen.
De levensduur van de matras zal er aanzienlijk door worden verlengd. Het matras zal niet klam aanvoelen, wat veel prettiger is. Het geruwde, volumineuze weefsel van de molton voelt aangenaam en comfortabel aan. Bovendien is het gebruik van een molton hygiënischer, omdat deze regelmatig gewassen kan worden. Een katoenen molton kan zelfs op relatief hoge temperatuur gewassen worden.

Moltons voor een matras in diverse uitvoeringen

  • Hoeslakens met elastieken hoekpunten: Deze uitvoering heeft open hoeken, waardoor het matras door het hoeslaken steekt. Met behulp van elastieken hoekpunten wordt de molton strak om het matras getrokken en zal deze ’s nachts niet gauw losgewoeld worden
  • splithoeslaken: Dit moltonhoeslaken wordt gebruikt voor een tweepersoons verstelbaar bed, waarvan de hoofdeinden onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Het splithoeslaken is aan het voeteneinde een tweepersoonslaken en aan het hoofdeinde gaat het over in twee losse hoeslakens. Op die manier blijven de twee matrassen los van elkaar verstelbaar.
  • stretch: Deze variant is geen geweven stof maar een breisel. Daardoor is de molton rekbaar en dus flexibeler dan een hoeslaken van 100% geweven katoen. Meestal bestaat een stretch molton uit een mengsel van 80% katoen en 20% polyester. Doordat deze molton rekbaar is en rondom langs de randen elastiek heeft, zit het altijd glad en strak om het matras.
  • waterdicht: Waterdichte moltons bestaan uit 100% geruwde katoen met een geplastificeerde coating. Door zo’n coating is de molton waterdicht, maar heeft het desondanks een ademende werking. De waterdichte moltons worden gebruikt in bijvoorbeeld een kinderbed, bij een zwangerschap en in de ouderenzorg bij incontinentie.

Hoewel de molton ook het matras beschermt, is het niet hetzelfde als een matrasbeschermer. Een matrasbeschermer is een soort deken van een stevig materiaal, die tussen het matras en de bedbodem ligt. Het heeft tot doel het matras te beschermen tegen beschadiging door de bedbodem bij bewegingen.