Dekbed kopen

Een woud van dekbedden….
Het kopen van een nieuw dekbed lijkt gemakkelijk. Er zijn echter zo veel soorten dekbedden te koop dat wij u graag wat tips en aanvullende informatie willen geven bij uw zoektocht naar het voor u meest geschikte dekbed.

Omstandigheden – een koude of warme kamer

Allereerst is het belangrijk om te weten of u een warme of een koude slaapkamer heeft. Daarnaast zijn er veel mensen die last hebben van allergieën waardoor zij bepaalde materialen beter niet kunnen kiezen. Verder transpireert de één meer dan de ander en ook dat kan de keuze van het dekbed beïnvloeden. Het is dus ook goed om te weten of het dekbed in de wasmachine gewassen kan worden.

Soorten dekbedden

Grofweg zijn er 5 soorten vullingen:

  • dons/halfdons
  • synthetisch
  • wol
  • katoen
  • zijde
  • bamboe

Katoenen, zijden en bamboe dekbedden zijn met name geschikt voor gebruik in de zomer omdat ze licht en ademend zijn en over een antibacteriële werking beschikken.
Natuurlijke materialen zoals dons, wol, katoen en zijde zijn warmteregulerend en isoleren goed. synthetische dekbedden zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën en kunnen in de wasmachine gewassen worden. Donzen, katoenen en zijden dekbedden kunnen dit over het algemeen ook, wollen dekbedden moeten meestal naar de stomerij toe.

Verder zijn zogenaamde vierseizoenen dekbedden erg gewild, deze bestaan uit twee delen die aan elkaar bevestigd kunnen worden door middel van drukknopen of klittenband. Het ene deel is dikker dan het andere. Het dikkere deel is met name geschikt voor lente en herfst, het dunste dekbed is speciaal voor de zomer. Als beide delen aan elkaar bevestigd zijn is het dekbed geschikt voor de koude wintermaanden.
Als partners elk een ander gevoel van warmte en kou hebben kan het verstandig zijn voor aparte dekbedden te kiezen. Ook dan is een vierseizoenen dekbed een goede keuze omdat onafhankelijk van elkaar gekozen kan worden voor één of twee delen aan elkaar.

Kiezen van het juiste dekbed

Het is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur of iemand kiest voor een donzen, wollen of een synthetisch dekbed. Het is goed te weten dat een wollen dekbed zwaarder is dan een donzen of synthetisch dekbed. Een zwaarder dekbed hoeft overigens niet perse warmer te zijn.
Er is bovendien veel keuze in maten, er is voor elk bed en elke gewenste lengte en/of breedte een passend dekbed te vinden (1-persoons, 2-persoons, lits-jumeaux, extra lang). Het grote voordeel van een vier seizoenen dekbed is dat je het kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Tenslotte kan wat voor de één aangenaam warm is, door de ander juist als veel te koud of te warm worden ervaren.

Dekbed kopen

Het is dus goed om vóór de aanschaf van het voor u geschikte dekbed te weten wat voor model, welke vulling en welke warmteklasse uw ideale dekbed zou moeten hebben. Donzen en wollen dekbedden zijn wat duurder in aanschaf, synthetische dekbedden zijn goedkoper. TNO heeft het Dekbed Informatie Systeem bedacht, dit is een goed hulpmiddel bij vinden van het juiste dekbed.