Texeler dekbedden

Een Texeler dekbed is een dekbed waarvan de vulling bestaat uit zuiver scheerwol, afkomstig van het Texelse schaap. Dit schapenras wordt al eeuwenlang op het eiland Texel gefokt.

Wat maakt een wollen dekbed zo aantrekkelijk?

Wol heeft de unieke eigenschap dat het warmte goed vast houdt en dat het tegelijkertijd goed ventileert. Dat betekent dat een wollen dekbed lekker warm en behaaglijk is in de winter en koel in de zomer.
Wat ook echt een pluspunt is is dat wol een diervriendelijke grondstof is. Voor het verkrijgen van de wol hoeven geen dieren gedood te worden. Het schaap is er juist mee geholpen dat hij in het voorjaar van zijn warme vacht wordt ontdaan. En deze natuurlijke grondstof groeit telkens vanzelf weer aan.

Waarom heeft wol van het Texelse schaap de voorkeur?

De kwaliteit van de wol wordt bepaald door de leefomstandigheden van het schaap. Het Texelse schaap leeft onder ideale omstandigheden. Op Texel heerst een hoge luchtvochtigheid en in combinatie met de zilte zeewind zorgt dat voor een schapenvacht met een lange kroezing. Door die lange kroezing houdt de wol de warmte extra goed vast en ventileert ondertussen prima. Het Texelse schaap levert dan ook wol van een uitstekende kwaliteit. Die kwaliteit wordt ook nog eens goed in de gaten gehouden door het Texels Schapenstamboek. Deze organisatie is in 1909 opgericht en heeft tot doel de kwaliteit van het zuivere Texelse schapenras te bewaken en te verbeteren. Dat garandeert dat de wol van deze schapen van een continue, hoge kwaliteit is.

Verkrijgen van de wol

Om de wol te verkrijgen worden de schapen in het voorjaar geschoren. Hoewel het scheren op zichzelf niet echt een pretje voor de schapen is, kent een ervaren schaapscheerder allerlei handige trucjes om een schaap goed in bedwang te houden tijdens het scheren en is hij in staat om een schaap in hoog tempo van zijn vacht te ontdoen. Voor de schapen is het uiteindelijk een ware opluchting om bevrijd te zijn van hun dikke wollen vacht, want het werd onderhand veel te warm voor ze.

Verwerking van de wol

Na het scheren wordt de wol meteen gewogen en geselecteerd. Voor de dekbedden is alleen de schone, witte wol geschikt. Bij voorkeur wordt de wol gebruikt die afkomstig is van de rug van het schaap. Deze is zachter dan de wol afkomstig van andere delen van het lichaam.
De nog onbewerkte wol is erg vettig. Het vet bood de schapen bescherming tegen kou en regen. Daarom wordt na het selecteren de vette wol gewassen en vervolgens droog geblazen. Daarna wordt de wol samengeperst in grote balen. Het is nu geschikt voor verdere verwerking.

Het in elkaar stikken van het dekbed

Voor het Texeler dekbed wordt een laag van de bewerkte wol omhuld met een hoes van katoen of satijn. De wol wordt met ononderbroken banen in een dubbele kettingsteek vast gestikt. Hierdoor kan de wol in het dekbed niet verschuiven; het blijft voor altijd goed op zijn plaats.

Voordelen Texeler dekbed

Een Texeler dekbed hoeft nooit te worden bijgevuld. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld een synthetisch of een donzen dekbed. Wol blijft altijd in vorm door de grote elasticiteit van de wolvezels. Door die elasticiteit komt het bijna niet voor dat de vezels breken of pletten.
Een Texeler dekbed heeft een uitstekende ventilatie. Als je tijdens het slapen transpireert, neemt het dekbed alle vocht gemakkelijk op en geeft dit vervolgens ook weer af, zodat het dekbed nooit klam zal aanvoelen. Wolvezels hebben het vermogen om veel vocht op te kunnen nemen.

Door de lange kroezing van de Texelse wol houdt het dekbed veel lucht vast, wat een behaaglijke warmte geeft als je eronder ligt. Door de goede ventilerende eigenschappen wordt het ook weer niet tè warm.