Slaapproblemen vakantie

Over vakantie en slaapproblemen

Vakanties brengen gemakkelijk slaapproblemen met zich mee. Een naderende vakantie kan je doen wakker liggen, tijdens de vakantie wordt je slaapritme sowieso al wel verstoord, maar na de vakantie kunnen er echt serieuze problemen optreden met slapen.
Velen hebben na een vakantie vaak niet erg veel zin de dagelijkse draad weer op te pakken. Er zijn zelfs mensen die regelrecht in een dip terechtkomen als hun vakantie afgelopen is. Hoe kom je weer goed in je dagelijkse ritme, als alle gevolgen van je vakantie je te pakken hebben?

Vakantie dip

Het aflopen van je vakantie kan je echt een slecht gevoel geven. Misschien was het allemaal te vermoeiend, of speelt er wat anders. Misschien is er niets terechtgekomen van allerlei goede plannen die je gemaakt had. Misschien ben je wel kilo’s aangekomen omdat je in dat opzicht misschien een beetje te veel hebt genoten. Misschien ben je gewoon helemaal je ritme kwijtgeraakt en heb je slaapproblemen.
Hoe fijn je vakantie ook was, je moet je oude patroon weer oppakken en daar word je niet altijd even vrolijk van. Sommige mensen raken zelfs in een depressie. Al is je oude dagpatroon nog niet eens zo verkeerd, thuis, op school of op je werk, en heb je het best wel naar je zin, dan nog kun je somber raken bij het idee dat de vakantie is afgelopen, want dan moet je opeens weer rekening houden met allerlei eisen en wensen van iedereen en alles in je omgeving. Ben je veelal thuis overdags, dan krijg je misschien meteen weer te maken met een zekere leur in je dagelijks leven.

Vermoeidheid vakantie

Na de vakantie kun je knap vermoeid zijn. Dat kan komen omdat je misschien tijdens de vakantie te veel alcohol hebt gedronken en zodoende een hoop nachtrust hebt gemist, maar psychische factoren zijn er vaak debet aan, met name het feit dat je optziet tegen het weer oppakken van je normale levenspatroon. Je kunt er echt moe en down van worden, wat je nog meer problemen kan opleveren.

Vakantie Kilo’s

Mogelijk ben je in de vakantie kilo’s aangekomen. Dat kan je behoorlijk plagen, tenzij je jezelf wijsmaakt dat dat nou eenmaal de prijs is die je hebt moeten betalen voor het lekker kunnen genieten van de meest verrukkelijk maaltijden en snacks tijdens je vakantie. Zie je het zo, en accepteer je dat gewichtstoename zo ongeveer hoort bij een succesvolle vakantie, dan zul je minder last hebben van schuldgevoelens.
Heb je wel last van schuldgevoelens, neem je het jezelf kwalijk dat je niet op je gewicht hebt gelet, dan helpt dat echt niet om weer te komen op je ideale gewicht.
Meestal raak je de vakantiekilo’s vanzelf wel weer kwijt als je weer terug in je normale leefparoon bent.
Plagen extra vakantiekilo’s je toch nogal, of was je überhaupt al te zwaar, dan is het nu na de vakantie een ideaal moment om je voor te nemen iets te gaan doen aan je gewicht en aan je conditie. Start gewoon opnieuw met opletten hoeveel je eet. Je kunt ook weer een nieuwe afslankpoging starten, of misschien is het ook eens een goed idee vanaf nu jezelf heel bewust te zijn van alles wat je eet en drinkt, elke hap en slok, en daarvan goed te genieten. Je zult je er beter door gaan voelen.

De draad weer oppakken

Vind je het moeilijk na de vakantie weer de balans terug te krijgen in je nachtrust en je activiteiten? Wat echt helpen kan is sport. Ga je bezig houden met een sportieve activiteit die bij jou past en die jij leuk vindt om te doen. Dat levert je de grootste kans op een blijvend positief resultaat. Het gaat er bij meer bewegen niet om dat je per sé een abonnement op een sportschool moet nemen, er bestaan vele andere opties. Misschien houd je van fietsen, tuinieren, dansen of zwemmen, dus denk na en wees creatief!
Ben je regelmatig lichamelijk actief, dan komt dat echt ten goede van je nachtrust. Je moet niet intensief gaan sporten nét voor het slapen gaan, het laatste uurtje voor je naar bed gaat moet je je activiteiten afbouwen. Bijvoorbeeld het lezen van een boek kan rust geven, of het maken van een avondwandeling.
Wil je uitgerust wakker worden, dan is het niet alleen van belang hoe lang je in bed ligt, maar vooral de kwaliteit van de slaap. Dat heeft te maken met allerlei factoren, waaronder een goed bed met goede bedekking. Doe je overdags aan lichaamsbeweging, dan zul je ’s nachts beter slapen. Slaap je ’s nachts beter, dan heb je overdags meer energie